Mindenhol
Üdv!
Személyes adataim
Autó akkumulátorral kapcsolato...
Autó akkumulátorral kapcsolatos fogalmak magyarázata
Akkumlátor fogalmak magyarázata

Az autó akkumulátorokkal kapcsolatban leggyakrabban előforduló fogalmak és magyarázatuk

Olvasd el az átfogó cikkünket az autó akkumulátorokról!

Névleges feszültség: Az autó akkumulátor névleges feszültsége az az érték, amellyel a gyártó megjelöli az akkumulátort. Általában 12 vagy 24 voltos akkumulátorokat használnak az autókban.

Nyugalmi feszültség: A nyugalmi feszültség az az érték, amelyet az akkumulátor mutat, amikor nincs rá kapcsolva semmilyen terhelés. Ez az érték jelzi az akkumulátor töltöttségi szintjét, és fontos referenciaérték a méréshez.

Belső feszültség esés: A belső feszültség esés az az érték, amelyet az akkumulátor megnövekedett belső ellenállása okoz, amikor terhelést kapcsolnak rá. Minél nagyobb az akkumulátor belső ellenállása, annál nagyobb lesz a belső feszültség esés.

Üzemi-kapocs feszültség: Az üzemi-kapocs feszültség az az érték, amelynél az akkumulátor még mindig képes az autót indítani. Ez az érték általában az akkumulátor 70-80%-os töltöttségi szintjét jelenti.

Kisütési határ feszültség: A kisütési határ feszültség az az érték, amelynél az akkumulátor már nem képes az autót indítani, és kisütött állapotban van. Ez az érték általában az akkumulátor 20-30%-os töltöttségi szintjét jelenti.

Közép feszültség: A közép feszültség az az érték, amely az akkumulátor töltöttségi szintjének közepét jelöli. Ez az érték hasznos lehet az akkumulátor töltöttségi szintjének becsléséhez, különösen olyan esetekben, amik orán nem áll rendelkezésre megfelelő mérőeszköz.

Belső ellenállás: A belső ellenállás az akkumulátor belső elemeinek ellenállása az elektromos áram áramlása során. Magas belső ellenállás esetén az akkumulátor hatékonysága csökkenhet, és kevesebb energiát képes leadni.

Kapacitás: Az akkumulátor kapacitása az az energiamennyiség, amit tárolni képes, és amit képes leadni. Ez az érték általában amperórában (Ah) vagy ampérpercen (Ah/20) mérhető, és jelzi, hogy mennyi időn keresztül képes az akkumulátor biztosítani az energiát terhelés alatt.

Kapcsolás (jobb+ vagy bal+): A kapcsolás azt jelenti, hogy az akkumulátor pozitív (+) pólusa melyik oldalon található. A jobb+ kapcsolás esetén a pozitív pólus a jobb oldalon van, míg a bal+ kapcsolás esetén a bal oldalon található. Ez fontos információ lehet, amikor az akkumulátort cserélni vagy csatlakoztatni kell az autóban.

Technológia (savas, AGM stb.): Az autó akkumulátorok különböző technológiákkal készülhetnek, például savas (vagy nedves) cellás, AGM (Abszorbens Glauberít) vagy EFB (Enhanced Flooded Battery) technológiával. Ezek a technológiák különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, például különböző töltési és kisütési tulajdonságokkal, valamint különböző alkalmazási területekkel rendelkeznek.

Indítóáram: Az indítóáram az az áramerősség, amelyet az akkumulátor képes leadni az indításhoz szükséges energia biztosításához. Minél magasabb az indítóáram értéke, annál könnyebben indíthatjuk az autót hideg időjárási körülmények között vagy nagyobb terhelés esetén.

Akkumulátor háztípus: Az "akkumulátor háztípus" kifejezés az akkumulátorok elhelyezési és rögzítési módját jelöli egy járműben. Az autókban az akkumulátorokat általában a motorháztető alatt, a csomagtartóban vagy az utastérben, az autó padlóján található akkumulátor házakban helyezik el. Az akkumulátor háztípus kialakítása és elhelyezése függ az autó típusától, gyártójától és modelljétől.

Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés segített tisztázni az autó akkumulátorral kapcsolatos fogalmakat. Az autó akkumulátorok jellemzői, feszültségei, kapacitása és technológiája mind fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni az autó akkumulátor kiválasztásakor és használatakor. Kérjük, mindig fordulj szakemberekhez, ha kérdéseid vannak az autó akkumulátorral kapcsolatban, és gondoskodj a megfelelő karbantartásról annak érdekében, hogy az akkumulátor optimálisan működjön és hosszú élettartamot biztosítson az autód számára.

További információk az autó akkumulátorokról

Autó akkumulátorok: A leggyakoribb típusok és működésük

Gyorstöltési technológiák az akkumulátor töltőkben

AGM akkumulátor töltése és feszültség ellenőrzése

Legjobb autó akkumulátorok 2023-ban

Minden amit tudni akartál az akkumulátorokról

Autó akkumulátor karbantartása: Fontos teendők és tippek

Az autó akkumulátor töltési folyamata: Tippek és tanácsok

Minden, amit tudni kell az autó akkumulátorok töltési ciklusairól

Image by starline on Freepik

Rendelési információk
Kapcsolat
1046 Budapest,
Kiss Ernő utca 2.
3529 Miskolc,
Soltész Nagy Kálmán utca 50.
© 2021 AkkuBox. Minden jog fenntartva.
Simplepay
Ez az oldal Teljesítmény sütiket használ a jobb böngészési élmény biztosítása érdekében. A webhely használatának folytatásával elfogadja ezeket a sütiket.