Akciós termékek gomb

Figyelem!

Biztosan törli?

TörlésMégse

Amikor úgy gondoljuk, hogy az autónknak új akkumulátorra van szüksége, érdemes vásárlás előtt néhány fontos dolgot figyelembe venni. 

Első és legfontosabb kérdés, hogy valóban az akkumulátorunk ment e tönkre


Ha az akkumulátorunk már öregnek számít, akkor nagy a valószínűsége, hogy cserére szorul.  Az akkumulátor élettartama, (ha nem gyártási hibából van szó) nagyban függ a használatától. Ha keveset használjuk az autót/motort vagy télen egyáltalán nem, akkor az akkumulátorunk időnként karbantartást, azaz töltést igényel. A töltést például egy télen nem használt motor esetén ajánlott havonta elvégezni.  Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, az akkumulátorunk rövidebb életű lesz, hiszen néhány teljes lemerülés után tönkre mehet. Az is elképzelhető, hogy valahol zárlat van az autónkban, ami fokozatosan lemeríti az akkumulátorunkat.

Bár lehet, hogy első ránézésre az akkumulátorunk tönkrement, nem biztos, hogy végérvényesen! Érdemes felkeresni szaküzletünket, ahol megfelelő műszerekkel rövid idő alatt kollégáink bemérik az akkumulátor jellemzőit, melyek alapján eldöntik, egy töltéssel vagy szulfátlanító kezeléssel még egy ideig használható állapotra tudják-e hozni a gyengélkedő akkumulátort. Minden indításnál ugyanis kicsapódik egy vékony csúszós réteg, ami megfelelő visszatöltésnél még felszívódik, de ha nem megyünk indítás után eleget ehhez, a kicsapódott sóréteg lerakódik és vastagodni kezd, minden ilyen rövid használat után. Márkásabb akkumulátortöltők, mint például a CTEK töltők, melyeket mi is forgalmazunk, a vékonyabb lerakódásokat leszedik, de a vastagabb már nem távolítható el, így az akkumulátort cserélni kell.

Milyen akkumulátor való az autónkba? 

Elsődleges kiválasztási szempont az akkumulátor mérete és az érintkezők polaritása. Az akkumulátor polaritását úgy tudjuk megállapítani, hogy szemben állunk az akkumulátorral, tehát a saruk a hozzánk közelebb eső részre esnek. Ha jobb kezünknél van a pozitív, akkor az az akkumulátor jobb pozitív. Általánosan elmondható, hogy az európai autógyártók a „jobb pozitívos”, ezzel szemben a japán gyártók a „bal pozitívos” rendszereket részesítik előnyben.

A pólusok kialakítása 98%-ban normál kivitelű.

Ezen kívül az autó típusa, motorja, kivitele szerint megtalálhatjuk az ajánlott akkumulátort. Ha az autónkban sok az elektronika, vagy dízel autónk van, válasszunk magasabb amperórás akkumulátort, magasabb indítóárammal, mint egy benzines vagy kevés elektronikával ellátott autóhoz. A legújabb technikával felszerelt autókban, már külön kiegészítő kisakkumulátorok látják el a GPS és egyéb elektronikai felszerelések áramforrását.

Tehát az autóban kialakított hely, rendszerint lehetővé teszi a gyárilag beszereltnél nagyobb akkumulátor elhelyezését is. Ez a hosszúság, szélesség és magasság szempontjából értendő. Kisebbet semmilyen körülmények között ne válasszunk, mint amit a gépkocsi gyártója javasol!

Nem csak méret a lényeg, hanem az akkumulátor nagyobb kapacitása. Ez az adat jelenti az akkumulátor áramtároló képességének mértékét, például egy 55 Ah-ás akkumulátor több áramot képes tárolni, mint egy 44 Ah-s.

 

Az akkumulátor feszültsége. A korábbi 6V-os névleges feszültségű akkumulátorokat mára már szinte teljesen felváltották a 12V-os rendszerek.

 

Ma már majdnem mindegyik akkumulátor „gondozásmentes" vagy legalább „csökkentett gondozási igényű", tehát beépítés után nem kell velük rendszeresen vesződni. A különböző műszaki újításokat viszont bajos lenne itt végig bemutatni, az általuk biztosított előnyöket kellően hangzatos tálalásban megismerhetjük a márkák honlapján vagy prospektusaiban...

 

Start-Stop rendszerrel ellátott gépjárműbe, AGM rendszerű akkumulátor való. A legújabb fejlesztésű, a környezetvédelem érdekében start/stop rendszerrel felszerelt gépjárművek ugyanis olyan extra igényeket támasztanak az indító egységekkel szemben, amelyeket az eddigi akkumulátorok már nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak teljesíteni. A folyadékos, EFB akkumulátorok, valamint felitatott síklemezes AGM akkumulátorok megfelelnek a legújabb követelményeknek.

Miért érdemes szaküzletünkben vásárolnia? 

 

  • Náunk mindig friss akkumulátorokat talál, hiszen nagykereskedelemmel is foglalkozunk
  • Áraink roppant kedvezőek!
  • Kollégáink szakértelme és segítőkészsége pótolhatatlan