Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk Elfogadom
Akciós termékek gomb

Figyelem!

Biztosan törli?

TörlésMégse

Mi az Ah ..?
Kapacitás, azaz amperóra. Ezt még mindenki tudja. 
Azt már kevesebben, hogy mit jelent az Ah érték után zárójelben szereplő szám.
Pl. 55Ah (20h). Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor kapacitása 55Ah a 20 órás teszt szerint.
Ez azt jelenti, hogy az odaírt Ah érték 1/20-ad résznyi áramával terhelhető pontosan 20 órán keresztül, és ekkor csökken a feszültsége 10,5 V-ra.
Konkrétan: Az 55Ah (20h) akkumulátort, pontosan 20 órán keresztül lehet (55/20=) 2,75 Amperrel terhelni és akkor csökken a feszültsége 10,5 Voltra.
Nem jelenti tehát azt, hogy az akkut 1 órán keresztül lehet 55Amperrel terhelni, mint ahogy azt sem, hogy 1 amperes terhelést 55 órán keresztül bírná.
Az indítóakkumulátorok kapacitását szinte mindig a 20h tesztben adják meg, míg a ciklikus akkukat inkább az 5h kapacitásukkal jellemzik.


Akkumulátor vásárlásakor mik a legfontosabb szempontok?
- Elsődleges a hely az autóban, illetve a polaritás. Elvégre az új akkunak a régi helyére kell beférnie.
- Indítóáram. Ez a legfontosabb, hiszen az akkut elsősorban indításra fogjuk használni. Vigyázni kell azonban, mert jelenleg 4 féle szabványban adhatják meg ezt az értéket (DIN, SAE, EN, IEC), ezért összehasonlításkor erre figyelni kell...
- Kapacitás. Általában mindenki ezt figyeli, mert ez van a legnagyobb betűvel az akkumulátoron. Valójában csak akkor van szerepe, ha az autó álló motornál látja el a fogyasztókat. Általában azért összefügg az indítóárammal, azaz általában a nagyobb kapacitású akkunak nagyobb az indítóárama. (NEM MINDIG! )